Usein kysytyt kysymykset

Mikä on CardioSignal?

CardioSignal mobiilisovellus on CE lla -luokan sertifioitu lääkinnällinen laite iOS- ja Android-älypuhelimille. CardioSignal tunnistaa eteisvärinän 95% tarkkuudella. Sovelluksen  voi asentaa ilmaiseksi Apple AppStoresta ja Google Play -kaupasta.

Miten CardioSignal havaitsee eteisvärinän?

CardioSignal-sovellus lähettää älypuhelimen liikeantureiden tuottaman datan Precordior-pilvipalveluun. Data analysoidaan pilvipalvelussa ja vastaus lähetetään takaisin älypuhelimeen. Datan analysoinnissa käytetään hyväksi mm. koneoppimista ja Turun yliopiston suorittaman kliinisen tutkimuksen dataa yli 300 potilaalta.

Miten suoritan mittauksen oikeaoppisesti?

Mittauksessa käytetään puhelimen liikeantureita sydämen liikkeen mittaamiseen. Tästä johtuen mittaukseen häiritsevästi vaikuttava toiminto pitää lopettaa mittauksen ajaksi. Seuraavassa lyhyet ohjeet mittauksen suorittamiseen:

 Huomioitavaa ennen mittausta:

 • Älä suorita mittausta fyysisen rasituksen jälkeen.
 • Sykealueesi tulee olla 30-160 lyöntiä minuutissa välillä. Muutoin mittaus tulkitaan epäonnistuneeksi.
 • Jos sinulla on sydämentahdistin, sovellusta ei tule käyttää. 

Mittauksen suorittaminen:

 • Poista paksut vaatekerrokset kuten takki.
 • Asetu selinmakuulle ja rentoudu. 
 • Paina Aloita-painiketta.
 • Aseta puhelin keskelle rintakehää näyttö ylöspäin. 
 • Pidä kädet rentoutuneena sivuilla.
 • 10 sekunnin lähtölaskennan jälkeen aloitetaan 60 sekuntia kestävä mittaus
 • Älä puhu, yski tai liiku mittauksen aikana.
 • Mittauksen päätyttyä sovellus soittaa äänimerkin ja värähtää kevyesti
 • Voit poistaa puhelimen rintakehältä.
 • Analysointivaiheen päätyttyä sovellus antaa tuloksen.

 

Sovellus ilmoittaa, että minulla on eteisvärinää. Miten minun pitää toimia?

Eteisvärinähavainnon jälkeen on tärkeää toistaa mittaus useaan kertaan. Toista mittaus vähintään kaksi kertaa. Eteisvärinähavainnon toistuessa, ota yhteyttä lääkäriin.

Varmista, että olet suorittanut mittauksen oikeaoppisesti. Jos sinulla on alhainen leposyke (<50bpm) voi hengityksestä johtuva epäsäännöllinen rintakehän liike vaikuttaa mittaukseen. Tällöin voit kokeilla myös pidättää hengitystä 10-20 sekuntia mittauksen aikana.

 HUOM: Päivitämme analysointialgoritmin syksyn 2019 aikana, jolloin edellämainitut ongelmatilanteet eivät aiheuta virheellisiä tulkintoja.

Onko sovelluksesta minulle hyötyä, jos minulla on diagnosoitu eteisvärinä?

Jos kyseessä on kohtauksittainen eteisvärinä, voidaan CardioSignal-sovelluksella todeta milloin eteisvärinä kohtaus on päällä.

Jos kyseessä on pysyvä eteisvärinä, ei CardioSignal-sovellus tarjoa merkittävää lisäarvoa. Tällöin on jo tiedossa, että henkilöllä on eteisvärinä. 

Sovellus ilmoittaa, että minulla on eteisvärinää. Olen varma ettei minulla ole sitä. Mistä on kyse?

Nuoret ja lapset: CardioSignal-sovellusta ei ole tarkoitettu nuorille tai lapsille. Nuorilla tai lapsilla esiintyy usein luonnolista sykevaihtelua, jonka sovellus saattaa tulkita eteisvärinäksi.

Aikuiset: Aikuisilla alhainen leposyke (50bpm tai alhaisempi) ja hengityksen aiheuttaman liikkeen epäsäännöllisyys voivat vaikuttaa mittaustulokseen. Voit kokeilla pidättää hengitystä 10-20 sekuntia mittauksen aikana ja kokeilla toistuuko eteisvärinähavainto.

HUOM: Päivitämme analysointialgoritmin syksyn 2019 aikana, jolloin edellämainitut ongelmatilanteet eivät aiheuta virheellisiä tulkintoja.

 

Miten voin varmistaa toimiiko CardioSignal puhelimessani?

Paras tapa varmistaa toimiiko CardioSignal-puhelimessasi, on asentaa se sovelluskaupasta. Jos sovelluskauppa ei anna asentaa sovellusta, niin tällöin sinulla voi olla liian vanha käyttöjärjestelmäversio tai puhelimestasi puuttuu vaaditut liikeanturit. 

CardioSignal-sovelluksen voi asentaa ilmaiseksi Apple AppStoresta ja Google Play -kaupasta. Voit kokeilla mittaustoimintoa 3 kertaa ilmaiseksi. Katso puhelimen minimivaatimukset täältä

Mikä on gyroskooppi ja kiihtyvyysanturi ja miksi niitä tarvitaan?

Gyroskooppi ja kiihtyvyysanturi ovat liikkeeseen reagoivia, 3-akselisia antureita, jotka löytyvät monista tämän päivän älypuhelimista. Gyroskooppi mittaa kiertoliikettä ja kiihtyvyysanturi kiihtyvyyttä.

Puhelimen herkät liikeanturit kykenevät havaitsemaan sydämen pumppausliikkeen rintakehään aiheuttamia pieniä värähdyksiä, joita tulkitsemalla CardioSignal-sovellus kykenee tekemään päätelmiä sydämen toiminnasta. Toimiakseen luotettavasti sovellus tarvitsee molempien anturien tuottamaa tietoa.

Onko CardioSignal ilmainen?

CardioSignal-sovelluksen voi asentaa ilmaiseksi Apple AppStoresta ja Google Play -kaupasta. Voit kokeilla mittaustoimintoa 3 kertaa ilmaiseksi, jonka jälkeen voit päättää haluatko maksaa mittaustoiminnosta. Asentaminen ja 3 ilmaista mittausta eivät aiheuta sinulle kuluja.

Voinko kokeilla CardioSignal-sovellusta ilmaiseksi?

Kyllä! Voit kokeilla CardioSignal-sovelluksen mittaustoimintoa 3 kertaa ilmaiseksi. CardioSignal-sovelluksen voi asentaa ilmaiseksi Apple AppStoresta ja Google Play -kaupasta. Asentaminen ja 3 ilmaista mittausta eivät aiheuta sinulle kuluja.

CardioSignal-sovelluksen hinta?

CardioSignal-sovelluksen mittaustoiminnon voi tilata käyttäen Applen tai Google maksujärjestelmää. Sovellus tarjoaa kolme eri kestoista ja hintaista tilausta:
1kk, 3kk ja 1 vuosi. Tilaus uusiutuu automaattisesti riippuen valitusta tilauskestosta. Esimerkiksi 1kk tilaus uusiutuu joka kuukausi, ja laskutetaan aina ennen uuden tilauskauden alkua. 1kk tilaus maksaa 9,99€, 3kk tilaus maksaa 24,99€ ja yhden vuoden tilaus maksaa 89,99€.

Miten voin lopettaa tilauksen?

CardioSignal-sovelluksen tilauksen voi lopettaa koska tahansa. iPhone- ja Android-puhelimissa tilauksen lopetus tapahtuu hieman eri tavalla.

iPhone: Tilauksen voi lopettaa tai vaihtaa toiseen tilaukseen Asetukset-sovelluksesta. Avaa Asetukset -> iTunes ja App Store -> Klikkaa Apple ID: -> Näytä Apple ID -> Tilaukset -> CardioSignal -> Lopeta tilaus.

Android: Tilauksen voi lopettaa tai vaihtaa toiseen tilaukseen Google Play -sovelluksesta. Avaa Google Play -> Avaa valikko (vasen yläkulma) -> Valitse tilaukset -> CardioSignal -> Lopeta tilaus.

 

Miten voin palauttaa tilaukseni, jos olen uudelleenasentanut CardioSignal-sovelluksen?

CardioSignal-sovelluksen tilauksen voi palauttaa esimerkiksi sovelluksen uudelleenasentamisen jälkeen. iPhone- ja Android-puhelimissa tilauksen palauttaminen tapahtuu hieman eri tavalla. 

iPhone: Varmista, että käytössäsi on sama AppleID kuin aiemmin. Kirjaudu CardioSignal-sovellukseen CardioSignal-tunnuksellasi. Valitse “Tilaus” ja “Palauta tilaus”. Tilaus palautetaan ja voit jatkaa mittauksien ottamista.

Android: Varmista, että käytössäsi on sama Google-tunnus kuin aiemmin. Kirjaudu CardioSignal-sovellukseen CardioSignal-tunnuksellasi. Tilaus palautetaan automaattisesti ja voit jatkaa mittausten ottamista.

Mikä on aktivointikoodi?

CardioSignal-sovelluksen mittaustoiminnon voi aktivoida myös aktivointikoodilla. Aktivointikoodin voi ostaa Precordior Oy:n kumppaneilta. Tällä hetkellä Suomessa aktivointikoodin voi ostaa Avainapteekit ketjun apteekeista. Aktivointikoodi toimii hieman eri tavalla iPhone- ja Android-laitteissa. Aktivointikoodin käyttöohjeet löytyvät sähköpostista, jonka saat ostaessasi aktivointikoodin kumppaneiltamme.

Mitä tietojani CardioSignal tallentaa puhelimeen?

CardioSignal-sovellus lähettää kaiken mittausdatan Precordior-pilvipalveluun, jossa tiedot säilytetään salattuna tietokannassamme. CardioSignal-sovellus saattaa tallentaa tietoja sovelluksen väliaikaismuistiin (cachettaa), kuten mittaushistorian tulokset, mutta pääasiassa tiedot haetaan aina pilvipalvelusta. Väliaikaista muistia käytetään nopeuttamaan esimerkiksi sovelluksen käynnistymistä. Sovellus tallettaa myös tietyt käyttäjän tekemät asetukset mobiililaitteeseen, kuten ääni tai värinäasetukset.

Mitä tiedoilleni tapahtuu, jos poistan CardioSignal-käyttäjätunnuksen?

Poistaessasi CardioSignal-käyttäjätunnuksen sovelluksen asetuksista, kaikki sinut identifoiva tieto poistetaan, mutta mittaustuloksesi ja sensoridata säilyvät tietokannassamme. Tämä tarkoittaa, että sinua ei voida millään tavalla liittää tietokannassamme olevaan tietoon kuten, mittausdataan tilin poistamisen jälkeen. Käytämme mittausdataa ja mittaustuloksia palvelumme parantamiseen kuten olemme ilmoittaneet hyväksyessäsi käyttöehtomme. Voimme käyttää tuottamaasi tietoja esimerkiksi julkaisuissa palvelun kehittämisen lisäksi.

Kuinka turvallinen CardioSignal-sovellus ja Precordior-pilvipalvelu ovat?

Meille on tärkeää pitää tietosi turvassa ja sen takia otammekin tietoturvaan liittyvät asiat vakavasti. Kaikki tiedot, jotka lähetetään Precordior-pilvipalveluun siirretään salatun HTTPS-yhteyden yli ja kaikki tietokantamme ovat salattuja. Tietokanta ja palvelua tuottavat palvelimet ovat kytkettynä yksityiseen verkkoon, johon ei ole suoraa pääsyä internetistä.

Salasanoissa käytämme PBKDF2 algoritmiä SHA256 hash-salauksella ja salasananan “stretching mechanism”:ia, jota NIST suosittelee. Precordior pilvipalvelun tietokannat käyttävät AES-256 standardin mukaista salausalgoritmiä salaamaan sekä aktiivisen tietokannan ja päivittäiset turvakopiot. 

Markkinoilla on muita vastaavia tuotteita. Miksi käyttäisin CardioSignal-sovellusta?

CardioSignalin teknologia perustuu patentoimaamme gyrokardiografia-teknologiaan, jossa sydämen mittaamiseen käytetään älypuhelimen gyroskooppia ja kiihtyvyysanturia. Teknologiamme on testattu kliinisissä tutkimuksissa yli 300:lla potilaalla suomalaisessa sairaalassa. Tutkimuksemme tuloksena CardioSignal-sovelluksen herkkyys (havaittu merkkejä eteisvärinästä) on 95.3% ja tarkkuus (ei merkkejä eteisvärinästä) on 96.0%. Tutkimustulokset on julkaistu toukokuussa 2018 arvostetussa Circulation, the American Heart Association Journal, the world’s pre-eminent cardiology -julkaisussa. 

On totta, että markkinoilla on myös muita eteisvärinän havaitsemiseen tarkoitettuja tuotteita, jotka perustuvat eri teknologiaan, mutta näissä mittaustarkkuus ja mittausten onnistuminen on selkeästi heikompi ja mittausaika on jopa puolet pitempi kuin CardioSignal-sovelluksessa.

Miksi käyttäisin CardioSignal-sovellusta, kun AppleWatch tekee saman?

CardioSignal ei vaadi kalliita lisälaitteita toimiakseen ja melkein kaikilta löytyy yhteensopiva puhelin taskustaan. Sinun tarvitsee vain asentaa sovellus ilmaiseksi Apple AppStoresta ja Google Play -sovelluskaupoista. Voit kokeilla mittausta 3 kertaa ilmaiseksi ennen kuin päätät teetkö tilauksen.

Vaihdoin puhelinmerkkiä. Voinko käyttää samaa CardioSignal-käyttäjätunnusta uudessa puhelimessa?

Kyllä voit. Kirjatumalla samalla CardioSignal-tunnuksella näet aiemmat mittaustuloksesi. Jos olet aktivoinut mittaustoiminnon aktivointikoodilla, voit jatkaa mittausten ottamista samoilla tunnuksilla myös uudessa puhelimessa.

Jos olet ostanut 1kk, 3kk tai 1 vuoden tilauksen vanhalla puhelimella esim. iPhonessa, tilaus ei toimi Androidissa ja vastaavasti se ei toimi Androidista iPhoneen vaihdettaessa. Tällöin sinun tulee peruuttaa vanha tilaus ja ostaa uusi tilaus uudesta puhelimesta. Huomoithan, että jos et peruuta vanhaa tilausta, se jatkuu automaattisesti. Katso kohta: Miten voin lopettaa tilaukseni?